به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در استان همدان، حجت الاسلام والمسلمین حبیب الله شعبانی امام جمعه همدان در هفتمین جلسه از دوره آموزشی بهار اندیشه با اشاره به این که موضوع توکل در مباحث مختلفی مطرح شده است اظهار داشت: یکی از مهم ترین سوالات در زمینه توکل، تعریف رابطه بین توکل و تلاش است.
وی افزود: همه ما برای پیشرفت در کارهای خودمان نیازمند مراجعه به اسباب هستیم، همانند بیماری که برای درمان خود باید حتما به پزشک مراجعه کند و تنها صرف توکل نمی تواند او را درمان کند.
نماینده ولی فقیه در استان همدان با بیان این که مراجعه به اسباب برای برطرف کردن مشکلات لازم است خاطر نشان کرد: پیامبر اسلام افرادی که تنها مشغول عبادت بودند و حرکت و فعالیتی در جامعه نداشتند را سربار جامعه عنوان کردند نه متوکلین و این نشان از اهمیت سعی و تلاش در اسلام دارد.
وی اسباب را لازمه حکمت الهی عنوان کرد و گفت: معنای لغوی توکل اعتماد کردن و پناهنده شدن است و توکل به خداوند به مثابه اعتماد بر مالک اصلی عالم است.
امام جمعه همدان تصریح کرد: اسباب یا ظاهری هستند و یا معنوی که پروردگار بر هر دو آن ها مالکیت دارد لذا اگر کسی می خواهد توکل کند باید به چند مورد توجه کند.
وی اولین گام در توکل به خداوند را ایمان به این موضوع عنوان کرد که خداوند مالک اسباب است و اظهار داشت: اسباب نه مستقل است و نه ضرورتا لازم همانند آتشی که گاهی می سوزاند و گاهی نمی سوزاند.
حجت الاسلام والمسلمین شعبانی خاطر نشان کرد: دومین گام در راه توکل به خداوند این است که علت اصلی و حقیقی هر چیزی را در عالم خداوند بدانیم که این مورد همان توحید افعالی است.
وی رسیدن به مرحله توحید افعالی را بسیار سخت دانست و گفت: سومین نکته در راه توکل به خداوند این است که بدانیم خداوند مالک مصالح ما نیز هست و با قدرت و علم خود اشراف کامل به مصلحت ها دارد.
نماینده ولی فقیه در استان همدان یادآور شد: توحید افعالی به این معنا است که انسان با علم به این که اسباب در اختیار خداوند است به سراغ اسباب برود، حال اگر نتیجه گرفت یا نگرفت در جایگاه بعدی قرار دارد چرا که ایمان دارد نتیجه کار به صلاح او بوده است.
وی رسیدن به این مرحله را زمینه ساز از بین رفتن خوف و اضطراب عنوان کرد و گفت: البته شرط لازم در این جا آن است که اسباب را به درستی انجام داده باشیم و بعد نگران تحقق آثار و اهداف مورد نظر نباشیم.
امام جمعه همدان با بیان این که اعتماد به پروردگار عدم خوف را در انسان ایجاد می کند اظهار داشت: این که امروز ما در زندگی های خودمان آرامش نداریم علت را باید درنبود توکل واقعی به خداوند جست و جو کرد.
وی ادامه داد: اگر انسان به خداوند توکل داشت و دست الهی را در حاکمیت عالم می دید بسیاری از مشکلات قابل حل بود البته نباید از این نکته نیز غافل شد که خیلی ها شغل ندارند و فکر می کنند این بی کاری مصلحت الهی است در حالی که در این جا اسباب مشکل دارد نه مصلحت الهی.
حجت الاسلام والمسلمین شعبانی خاطر نشان کرد: توکل، آن حالت قلبی است که بعد از تمامیت اسباب ایجاد می شود اما اگر یک جامعه شرایط اقتصادی مناسب را نداشت و فرد بی کار بود توکل به خدا جایی ندارد بلکه باید اسباب درست و اصلاح شود.
وی در پایان تاکید کرد: توکل به معنای فراهم کردن اسباب است و هنگامی که در جامعه شاهد بی عدالتی هستیم باید در درجه اول با تبعیض و بی عدالتی مبارزه کنیم و بعد به خداوند توکل کنیم.