نماز جمعه میعادگاه معنوی و دژ محکم انقلاب اسلام است؛ ریسمان محکم الهی که با چنگ زدن به آن کینه و نفاق از جامعه برچیده شده و ندای وحدت و یکرنگی سر داده میشود.
نماز جمعه موهبتی الهی است که خداوند متعال به امّت اسلامی عطا فرموده و بند بند آن هدف ویژهای را دنبال میکند؛ ازاینرو این آیین سیاسی، عبادی بنا بر روایات پیامبر عظیمالشان اسلام و ائمه اطهار(ع) جایگاه ویژهای دارد.
پیروزی انقلاب اسلامی در ایران برکتهای بسیاری با خود به همراه داشت که از مهمترین آنها اقامه نماز جمعه با شکوه و صلابت تمام در شهرهای مختلف است.
استان همدان هم که عنوان “دارالمجاهدین” را از زبان مبارک رهبر معظم انقلاب لقب گرفته، افتخار برپایی این آیین معنوی را با استقبال گرم دارد و امروز در ۲۸ شهر استان نماز جمعه اقامه میشود.
در مرکز استان همدان این آیین با حضور پررنگ قشرهای مختلف مردم برگزار شده و امّت خداجو در هر شرایط حتی روزهای جنگ و بمباران هوایی هم دست از آن نکشیدهاند.
انتصاب جوانترین امام جمعه و نماینده ولیفقیه کشور برای استان همدان، بهانهای شد تا مروری بر زندگی نمایندگان ولیفقیه در استان از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی داشته و بیشتر با آنها آشنا شویم:
آیتالله شهید سید اسدالله مدنی
آیتالله شهید سید اسدالله مدنیآیتالله شهید سید اسدالله مدنی، نخستین امام جمعه همدان بود که در کنار اقامه نماز و رهبری دینی و سیاسی مردم به فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی متعددی مبادرت ورزید.
وی سال ۱۲۹۲ هجری، خورشیدی در “آذرشهر” تبریز به دنیا آمد و در ۴ سالگی مادر و در ۱۶ سالگی پدر خود را از دست داد.
پس از آموختن علوم مقدماتی نزد میرزا “محمدحسن منطقی” و “میرزا “محسن میر غفاری” از علمای آذرشهر برای ادامه تحصیل عازم حوزه علمیه قم شده و از محضر آیتالله “حجت کوه کمری” و آیتالله “سید محمد تقی خوانساری” بهره گرفت.
در سال ۱۳۶۳ هجری، قمری به نجف مهاجرت کرده و در زمره شاگردان “سید محسن حکیم”، “سید عبدالهادی شیرازی” و “امام خمینی(ره)” قرار گرفت و درنهایت از آیتالله “سید ابوالقاسم خویی” اجازه اجتهاد دریافت کرد.
آیتالله مدنی فعالیتهای سیاسی و اجتماعی خود را از دوران تحصیل در قم آغاز کرد که نمونه آن سخنرانی بر ضد نفوذ اقتصادی، اجتماعی بهائیان در آذرشهر بود که موجب اخراج این گروه انحرافی از شهر شد، اما شهربانی آذرشهر به دلیل این سخنرانی، او را مدتی به همدان تبعید کرد.
شهید مدنی ۵ مرداد ۱۳۴۱ هجری، خورشیدی از عراق به همدان هجرت کرده و در جریان اعتراض به تصویب لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی در سخنرانی خود در مسجد جامع همدان، مردم این شهر را به حمایت از حرکتهای مبارزاتی حوزه علمیه قم دعوت کرد.
پس از درگذشت آیتالله سید محسن حکیم هم مرجعیت امام خمینی(ره) را در همدان مطرح کرد تا جایی که به گزارش ساواک بیش از یک سوم اهالی همدان را مقلّد امام (ره) کرد.
آیتالله مدنی در سال ۱۳۵۰ به دعوت مردم و روحانیون شهر خرمآباد به آن شهر رفت، اما به دلیل فعالیتهای انقلاب به شهرهای نورآباد ممسنی، گنبدکاووس و مهاباد تبعید شد و در ماه ۵۷ در اوج مبارزات انقلابی با استقبال باشکوهی به همدان بازگشت.
وی رهبری مبارزات انقلابی را در استان همدان بر عهده گرفت و عملکرد هوشمندانه و شجاعانه او در ۲۱ بهمن ۱۳۵۷ موجب جلوگیری از عبور لشکر زرهی به پایتخت شد؛ لشکری که از کرمانشاه حرکت کرده و قصد داشت تا قیام مردمی ۲۲ بهمن را به خاک و خون کشد.
شهید مدنی در همدان اقدامات ارزشمندی انجام داد که جلوگیری از گسترش فرقه انحرافی بهائیت و مبارزه با آنها، ساخت مسجد مهدیه در منطقه بهائی نشین جاده عباسآباد و ایجاد درمانگاه و صندوق قرضالحسنه از مهمترین آنها به شمار میرود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دستور امام راحل و با اختیارات کامل بهعنوان “نخستین امام جمعه همدان پس از انقلاب” منصوب شده و با تشکیل مجلس خبرگان هم از طرف مردم همدان به نمایندگی این مجلس درآمد.
شهید مدنی ۱۰ آبان ۵۸ پس از شهادت “سید محمد قاضی طباطبایی”، نخستین شهید محراب و امام جمعه تبریز با حکم امام(ره) بهعنوان “امام جمعه تبریز” منصوب شده و ۲۰ شهریور ۱۳۶۰ پس از خواندن نماز جمعه بهوسیله منافقان به شهادت رسید و پیکر پاکش در حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.
آیتاللهالعظمی حسین نوری
آیتاللهالعظمی حسین نوری سال ۱۳۰۴ هجری، خورشیدی در یکی از خانوادههای مذهبی شهر همدان متولد شد. پدرش حاج شیخ “ابراهیم نوری همدانی” از علمای وارسته همدان و معاصر با آیتاللهالعظمی “آخوند ملاعلی معصومی” بود.
وی از ۷ سالگی آموختن را آغاز کرد و در ۱۷ سالگی وارد مدرسه مرحوم آخوند شد، اما یک سال و نیم بعد به شهر مقدس قم هجرت کرد. وی که از محضر امام خمینی(ره) بهره گرفته بود در فعالیتهای مبارزاتی ضد رژیم طاغوت هم حضوری فعالی داشته و از مرجعیت امام خمینی(ره) حمایت کرد.
آیتالله نوری همدانی پس از عزیمت آیتالله مدنی به تبریز با حکم حضرت امام خمینی(ره) در سال ۵۸ امام جمعه همدان شده و تا سال ۶۳ این مسئولیت را بر عهده داشت. البته پیش از او حجتالاسلام “سید عبدالرضا فاضلیان” بهطور موقت به اقامه نماز جمعه میپرداخت.
پشتیبانی از جبهههای نبرد و هدایت مردم در دوران دفاع مقدس از فعالیتهای ماندگار آیت@الله نوری است که بارزترین آن مدیریت هوشمندانه واقعه ۲۵ تیر۱۳۶۱ بود. مردم همدان هرگز آن روز تلخ را از خاطر نمیبرند؛ روزی که هواپیماهای عراقی به دنبال شکست سنگین از رزمندگان بهویژه دلیرمردان لشکر ۳۲ انصارالحسین(ع) همدان در عملیات رمضان دست به انتقام زدند.
جنگندههای دشمن بر فراز ورزشگاه همدان که حالا “شهدای قدس” نام دارد؛ حاضر شده و مردم روزهدار را که پس از راهپیمایی روز قصد اقامه نماز را داشتند مورد هدف قرار داد.
ورزشگاه غرق در خون شده و صدها نفر از مردان و زنان و کودکان به شهادت رسیدند و پارههای بدنشان به هر طرف پرتاب شد، اما آیتالله نوری همدانی با حفظ خونسردی مردم را به آرامش دعوت کرده و آنها را به مسجد جامع همدان هدایت کرد.
حرکت انقلابی و بهموقع این روحانی جلیلالقدر در واکنش به اقدام دشمن بعثی موجب شد تا فردای همان روز رادیو اسرائیل اعلام کند که «مردم همدان با وجود بمبارانهای مکرر شهر و محل نماز جمعه در نهایت نماز جمعه را در محل دیگری برگزار کردند».
آیتالله سید ابوالحسن موسوی
آیتالله سید ابوالحسن موسوی فرزند سید محمّد سال ۱۳۰۸ هجری، خورشیدی در روستای “شورین” همدان متولد شده و بعدها به شهر مقدس قم هجرت کرد.
در سال ۱۳۳۹ با حکم آیتالله “سید حسین بروجردی” بهعنوان مبلغ به قروه کردستان مهاجرت کرد و در ۱۳۴۲ به پیشنهاد آیتالله “شهابالدین اشراقی”، داماد حضرت امام خمینی(ره) برای فعالیتهای دینی و قرآنی به شهر نراق از توابع شهرستان دلیجان در استان مرکزی اعزام شده و تا ۱۳۵۳ در آنجا سکونت داشت.
وی در نراق به فعالیتهای مبارزاتی پرداخت و بین مردم آنجا محبوبیت فراوانی داشت، اما سال ۱۳۵۳ به تهران نقل مکان نکرده و به دعوت مردم، امام جماعت مسجد فرشته تهران شد.
آیتالله موسوی همدانی ۱۰ مهر ۱۳۶۳ با حکم حضرت امام خمینی(ره) بهعنوان نماینده امام در استان و امامجمعه شهر همدان منصوب شد و پس از ۱۹ سال در ۱۳۸۲ به دلیل بیماری و مشکلات جسمی از سمت خود کنارهگیری کرده و به قم بازگشت.
وی، نماینده مردم استان همدان در دورههای دوم و سوم مجلس خبرگان رهبری بود و ۱۰ آبان ۸۶ در ۷۸ سالگی به دیدار حق شتافت و پیکرش در باغ بهشت همدان به خاک سپرده شد.
آیتالله غیاثالدین طه محمدی
آیتالله غیاثالدین طه محمدی، سال ۱۳۲۶ در یکی از خانوادههای مذهبی روستای “آقاج” فامنین متولد شد و پس از گذراندن درسهای مقدماتی نزد برادرش “حاج میرزاعلی محمدی” در ۱۲ سالگی راهی قم شد.
وی در شهر مقدس به تحصیل علوم حوزوی نزد استادان برجسته چون حضرت امام خمینی(ره)، آیتالله مرتضی حائری و آیتالله شهید مرتضی مطهری پرداخته و از همان دوران در مبارزات انقلابی دوران طاغوت حضور فعال داشت.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۶۱ با حکم بنیانگذار کبیر انقلاب بهعنوان “امام جمعه فامنین” منصوب شده و به زادگاهش بازگشت. آیتالله محمدی سال ۸۳ پس از کنارهگیری حجتالاسلام “سید ابوالحسن موسوی همدانی” از سمت خود با دریافت حکم رهبری، نماینده ولیفقیه در استان همدان شده و ۲ بار هم با رأی مردم به عضویت مجلس خبرگان رهبری درآمد.
وی جمعه ۱۷ اسفند ۹۷ از میعادگاه نماز جمعه با مردم همدان خداحافظی کرد و ۲۴ اسفند هم آیین تکریم او و معارفه امام جمعه جدید برگزار شد.
آیتالله حبیبالله شعبانی موثّقی
حجت الاسلام و المسلمین حبیبالله شعبانی موثّقی سال ۱۳۵۶ در روستای “بهادربیک” شهرستان بهار به دنیا آمده و در ۱۳۷۵ وارد حوزه علمیه همدان شد.
در سال ۱۳۸۰ برای ادامه تحصیل در سطح ۲ وارد حوزه علمیه قم شده و پس از گذراندن سطح ۳ و ۴ مدرک اجتهاد خود را دریافت کرد و به تدریس در مدرسههای علمیه قم پرداخت.
تدریس در مؤسسه عالی جامعه المصطفی(ص) قم، مراکز دانشگاهی و مؤسسه آموزش عالی حوزوی تهران از دیگر سوابق علمی وی به شمار رفته و مدیریت مؤسسه کلامی احیا، عضو هیئتامنا مدرسه چهارده معصوم(ع) قم و همکاری با معاونت فرهنگی حرم حصرت عبدالعظیم حسنی(ع) را هم در کارنامه اجرایی خود دارد.
از دیگر افتخارات او وجود ۳ شهید در خانوادهاش هست و دو عمو و یک پسرعموی وی به نام شهید “حجتالله سلطانی”، “عبدالله سلطانی” و “حسن شعبانی” در دوران دفاع مقدس به شهادت رسیدهاند.
حجت الاسلام و المسلمین شعبانی نهتنها خود که دو برادرش هم طلبه هستند و به گفته دوستان قدیمیاش، خواندن نماز شب در خانواده آنها سنتی موروثی است و پدر و پدربزرگش هم اهل نیایش شبانه بودهاند.
وی ۲۲ اسفند ۹۷ با حکم مقام معظم رهبری بهعنوان “نماینده ولیفقیه” در استان همدان منصوب شده و جمعه ۲۴ اسفند بهعنوان “جوانترین امام جمعه کشور” به اقامه نماز پرداخت.
منبع: خبرگزاری تسنیم