به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در استان همدان آیت الله حبیب الله شعبانی نماینده ولی فقیه در استان همدان در افتتاحیه دوره اموزشی بهار اندیشه (طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن) با بیان این که بحث ایمان محوریت اصلی کتاب اندیشه اسلامی در قران می باشد یادآور شد: در این سلسله جلسات در کنار مطرح کردن موضوعات این کتاب مطالبی را فراتر از آن بررسی خواهیم کرد.
وی افزود: قبل از ورود به موضوع ایمان نیازمند بررسی مقدمه ای هستیم که چرا در این کلاس قرار است مبانی دینی را بررسی کنیم و این موضوع را اعلام کنیم که اسلام به عنوان دین چه چیزی را می گوید.
آیت الله شعبانی در پاسخ به این سوال که اگر می خواهیم ببینیم دین چه می گوید تصریح کرد: برای پاسخ به این سوال باید به منابع اثباتی دین که پشتوانه خیلی از مدیریت های سیاسی ما است رجوع کنیم.
وی تاکید کرد: اگر بخواهیم یک آموزه یا گزاره دینی را به اسلام نسبت دهیم باید به منابع اثباتی دینی مراجعه کنیم، اما نکته مهم این است که منابع اثباتی دین چه موضوعاتی است؟
نماینده ولی فقیه در استان همدان سه نگرش را در اثبات منابع دینی عنوان کرد و گفت: در بحث منبع شناسی برای معرفت دینی اولین رویکرد این است که تنها منبع اثباتی دین سنت و روایات پیامبر و معصومین (ع) می باشد.
وی خاطر نشان کرد: این رویکرد که به اخباری گری معروف است از قرن دهم شروع شده و تا قرن دوازدهم نیز به صورت جدی ادامه داشته است که متاسفانه باید گفت که در حدود ۲۵۰ سال در عالم تشیع قران کنار گذاشته شده بود.
امام جمعه همدان با بیان این که در این رویکرد قران را به عنوان منبع اثباتی دینی قبول ندارد اظهار داشت: اعتقاد اعضا این مکتب بر این است که با خواندن آیات قران اگر برداشتی از این آیات داشته باشید نمی توانید بگویید که این برداشت درست است و به نوعی هیچ برداشتی حجیت ندارد.
وی یادآور شد: برداشت دیگر در فهم معارف دینی رویکرد قران بسند ها است که از زمان رحلت پیامبر و در ثقیفه مطرح شد.
آیت الله شعبانی رویکرد قران بسند را رویکرد غالب واهبیت عنوان کرد و گفت: در این رویکرد برای فهم معارف دینی باید به قران اکتفا کرد و قران را تنها منبع شناخت گزاره های دینی می دانند.
وی خاطر نشان کرد: رویکرد سوم و آخرین انها، رویکر شیعه است که مبتنی بر سه اصل شکل گرفته است و تفکر غالب در تشیع است.
نماینده ولی فقیه در استان همدان با تاکید بر این که اگر یکی از این سه اصل گزاره شما را تایید کند آن موضوع تبدیل به یک گزاره دینی می شود بیان داشت: اگر قرار باشد یک موضوع را به دین نسبت دهید باید به یکی از این اصول برگردد.
وی منابع اثباتی در رویکرد سوم را قران، سنت و عقل معرفی کرد و اظهار داشت: یکی از تفاوت های اصلی ما با وهابیت عقل است چرا که در رویکرد دینی خودمان خیلی از استنباط ها رویکردشان عقلی است.
امام جمعه همدان تصریح کرد: با خواندن یک آیه انسان نمی تواند به این نتیجه برسد که اسلام نظرش این بوده است بلکه تنها نظر این یک آیه می باشد.
وی اسلام را مجموعه ای از منابع اثباتی دانست و گفت: باید افرادی که کار دینی انجام می دهند مراقب باشند در فهم دین دچار خطا نشوند چرا که در فهم معارف دینی هر آیه یا روایت ضرورتا حرف اسلام نیست بلکه مجموعه منابع باید در کنار هم قرار بگیرد تا آموزه دینی از آن استخراج شود.
نماینده ولی فقیه در استان همدان در پایان تاکید کرد: کتاب طرح اندیشه ها نیز با همین رویکرد جلو رفته است البته این روند به این صورت است که به قران اکتفا نکرده بلکه توجه به قران دارد و این دو موضوع با هم متفاوت است.